CV van Drs. G. van Voorst

196

Drs. Guus van Voorst (1953), klinisch psycholoog, neuropsycholoog en psychotherapeut, van 2000 - 2019 was hij hoofd van het behandelprogramma Autismespectrumstoornissen (ASS) van GGZ Centraal, locatie Amersfoort (Emerhese). Dit programma biedt klinische, dagklinische en poliklinische behandeling voor personen vanaf 16 jaar met een stoornis in het autisme spectrum én een normale of hogere intelligentie. Daarnaast is er een spreekuur voor diagnostiek, second opinions en een specifiek behandelprogramma voor echtparen met relatieproblemen waarbij ASS een rol speelt.

Naast zijn studie psychologie (klinische psychologie en neuropsychologie) deed hij van 1987-1990 de opleiding tot systeemtherapeut (NVRG), van 1988-1993 de opleiding tot psychotherapeut (psychoanalytisch en systeemtheoretisch) bij de Rinogroep Utrecht en de opleiding Health Care Bedrijfskunde (2001).

Van 1976-1986 werkte hij op verschillende locaties in de volwassenpsychiatrie. Van 1986-2002 werkte hij in de kinder- en jeugdpsychiatrie als klinisch psycholoog en systeeemtherapeut. Vanaf 1996 tot  heden is hij tevens werkzaam in de eigen praktijk voor partnerrelatietherapie.

Hij was jaren hoofddocent systeemtherapie van de opleiding tot klinisch psycholoog en thans nog gastdocent van deze opleiding en voor die van de opleiding tot psychotherapeut.

Hij was supervisor, opleider en leertherapeut van de Nederlandse vereniging voor relatie- en gezinstherapie (NVRG), de Nederlandse vereniging voor kinder- en jeugdpsychotherapie (VKJP) en bij de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP). Tevens is hij international member van de American Family Therapy Academy. Hij is extern supervisor van de opleiding tot kinder- en jeugdpsychiatrie van het UMCU.

Hij was redacteur van het Tijdschrift van de VKJP en oprichter en hoofdredacteur van SymForum, het intern wetenschappelijk tijdschrift van GGZ Centraal.

Hij publiceert regelmatig in nationale tijdschriften en draagt bij aan boeken op het gebied van psychiatrie, klinische psychologie, systeemtherapie en autisme. Hij presenteert regelmatig over deze onderwerpen op nationale en internationale congressen. Recent zijn er artikelen van hem verschenen in Systeemtherapie en Kind en Adolescent. Conflict of interest: geen

Publicatielijst

Sizoo, B.B., Horwitz, E.H., Teunissen, J.P., Kan, C., Vissers, C.Th.W.M., Forceville, E.J.M., van Voorst, A.J.P., Geurts, H.M. (2015). Predictability of self-report questionaires (RAADS-R-NL, AQ-28 and AQ-10) in the assessment of autism spectrum disorders

Van Voorst, A.J.P. (2013), Autismespectrumstoornissen. In J. Baars en E. van Meekeren (red.) Een Psychische stoornis heb je niet alleen. Boom, Amsterdam.

Sizoo, B., Eijgelaar, J., van der Reijden, M., van Voorst, A.J.P. (2013), Klinsche behandelingen. In: In: C. Schuurman, E. Blyd-Hoogewys, P. Gevers, Behandeling van volwassenen met een autismespectrum. Hogrefe, Amsterdam.

Van Voorst, A.J.P., van Willigen, A.(2013), Partnerelatietherapie. In: C. Schuurman, E. Blyd-Hoogewys, P. Gevers, Behandeling van volwassenen met een autismespectrum. Hogrefe, Amsterdam. 

Van Voorst, A.J.P. (2008), Relatieproblemen bij personen met een autismespectrumstoornis. Systeemtherapie 20, 3, 152-164.

Van Voorst, A.J.P., Jansma, H.B.M., van de Wiel, N.M.H., Mattys, W.  (2004), Kinderpsychiatrische stoornissen en gezinsbelasting. Kind en Adolescent 25, 3, 224-232.

 

Categorieën:

Ziektebeelden

Autismespectrumstoornissen