Slaapcentrum

Het Slaapcentrum onderzoekt en behandelt volwassenen en kinderen met slaap- of waakstoornissen.

Lees meer

Print deze pagina

Afspraak en contact

HMC Westeinde
088 979 27 22
ma t/m vr van 08.30 – 17.00 uur

Locatie

HMC Westeinde

Adres

Lijnbaan 322512 VA Den Haag

Bewegwijzering

1e etage, route rood

Sluiten

Sluiten

Slaaponderzoeken

Adres

Lijnbaan 32, 2512 VA Den Haag

Bewegwijzering

1e etage, route rood

Sluiten

Sluiten

Slaappsychologie

Adres

Lijnbaan 32, 2512 VA Den Haag

Bewegwijzering

-1 etage, kelderroute rood

Sluiten

Sluiten

Cijfers

1.800

nieuwe patiënten per jaar

80 %

geslaagde behandelingen bij slapeloosheid

Ankers

Over het Slaapcentrum

slaapcentrum 781

Slaapproblemen komen veel voor. Bijna 1 op de 4 Nederlanders heeft er last van, ook kinderen. Als de slaapproblemen niet vanzelf overgaan, kunt u zich moe voelen, prikkelbaar worden en moeite krijgen zich goed te concentreren. Dit kan leiden tot problemen op school, werk of privé. Wij helpen u dan graag bij het Slaapcentrum.

Chronische slaapklachten

Heeft u langer dan 3 maanden last van slecht slapen en komt dat tenminste 3 keer per week voor? Dan kunt u met een verwijzing van uw (huis)arts terecht bij het Slaapcentrum. Een gespecialiseerd en ervaren behandelteam brengt uw klachten in kaart en onderzoekt de oorzaken van uw slaapproblemen. We onderzoeken of lichamelijke, psychologische of, in geval van kinderen, pedagogische factoren een rol spelen bij de slaapklachten. Uw arts bespreekt de uitslag met u en kiest samen met u de behandeling die het best bij u past.

slaapcollege.jpg

 

Wat te doen als je steeds slecht slaapt of vaak wakker wordt?
Onze neuroloog dr. Rosalyne Rijsman vertelt over slaap en geeft slaaptips in het landelijke ANBO magazine van oktober voor ouderen. Zij helpt in het Slaapcentrum in HMC mensen met allerlei soorten slaap- en waakstoornissen om weer goed te slapen.
Slaapcollege: dr. Roselyne Rijsman weet alles over slaap.pdf

Slaap- en waakstoornissen

Het Slaapcentrum onderzoekt en behandelt volwassenen en kinderen met slaap- of waakstoornissen. Voorbeelden van problemen zijn:

  • slapeloosheid
  • slaapapneu (OSAS)
  • rusteloze benen (RLS)
  • biologische klok- en ritmeproblemen
  • slaapwandelen
  • slaperigheid overdag

Slaapexpert

In het Slaapcentrum werken neurologen, KNO-artsen, longartsen, kaakchirurgen en psychologen met veel ervaring met slaap- en waakstoornissen. Dit gespecialiseerde behandelteam brengt allereerst uw klachten in kaart. Hiervoor beschikken wij over veel onderzoeksmethoden.

maja_slaapcentrum.jpgReportage in het Slaapcentrum van HMC
Met een hoofd vol elektroden lieten we voor ons patiëntenmagazine JIJ de experts van het Slaapcentrum van HMC een nacht lang onze slaap monitoren. De uitslag is soms verrassend. “Mensen denken vaak dat ze niet slapen, maar doen dat toch.”
Lees hier het volledige artikel: reportage_slaapcentrum_hmc.pdf

Eerste afspraak volwassenen

Voor uw eerste afspraak (het intakegesprek) ontvangt u van ons een weekoverzicht. Hierin noteert u een week lang uw slaappatroon. Ook krijgt u een vragenlijst over uw slaapklachten. Het weekoverzicht en de ingevulde vragenlijst neemt u mee naar uw eerste afspraak. De deskundige van het Slaapcentrum krijgt zo een eerste indruk van uw slaapproblemen. Ook is het belangrijk een actueel overzicht mee te nemen van de medicijnen die u thuis gebruikt.

Eerste afspraak kinderen

Voor uw eerste afspraak (het intakegesprek) ontvangt u van ons:

  • vragenlijsten over de slaapproblemen van uw kind
  • slaapwaakdagboekjes

De vragenlijsten kunt u thuis invullen. Omdat in Nederland nog niet veel bekend is over slaapstoornissen bij kinderen ontvangt u ook 2 vragenlijsten voor wetenschappelijk onderzoek. De vragenlijsten stuurt u 1 week vóór de eerste afspraak terug. De slaapwaakdagboekjes neemt u ingevuld mee naar uw eerste afspraak. Voor beide ouders of verschillende verzorgers is er een apart dagboekje om zo een goed beeld te krijgen van het slaapprobleem van uw kind op uw eigen slaap. Er is ook een apart boekje dat uw kind zelf kan invullen.

Slaaponderzoek

Meestal is een nachtslaaponderzoek nodig om uw slaapklachten beter te onderzoeken. Sommige onderzoeken kunnen thuis plaatsvinden, voor andere onderzoeken moet u naar het ziekenhuis of een nacht slapen in het Slaapcentrum.

Lees meer over de verschillende slaaponderzoeken bij volwassenen en kinderen

Behandeling

U moet meestal 1 maand wachten op de uitslag van de onderzoeken. De behandelaar van het Slaapcentrum bespreekt de uitslag met u en/of uw kind. U krijgt informatie over de verschillende behandelmogelijkheden en bekijkt samen met de behandelaar welke behandeling het best past bij u en/of uw kind.

Lees meer over de verschillende behandelingen bij volwassenen en kinderen

Samenwerken met andere specialismen

Het Slaapcentrum werkt samen met KNO-artsen, longartsen en kaakchirurgen voor de diagnose en behandeling van slaapapneu (OSAS). Samen zorgen we voor een op maat gemaakte behandeling voor iedere patiënt met slaapapneu. Ook werken we samen met de anesthesiologen bij operaties bij patiënten met overgewicht. Zij hebben namelijk meer kans op ademstops (apneus) tijdens de slaap. Bij patiënten met slaapapneu is er een hogere kans op complicaties tijdens de narcose. Als dit mogelijk voor u geldt, onderzoeken wij u vóór de operatie op slaapapneu. Als slaapapneu wordt vastgesteld, starten wij vaak voorafgaand aan de operatie de behandeling.

Wetenschappelijk onderzoek

Het Slaapcentrum doet wetenschappelijk onderzoek naar slaap- en waakstoornissen, vooral op het gebied van rusteloze benen (RLS). Zo werken we voortdurend aan de verbetering van de behandeling van patiënten met slaapproblemen. Als wij uw gegevens willen gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek, vragen wij u vooraf om uw toestemming. Als u geen toestemming geeft, heeft dit uiteraard geen gevolgen voor uw behandeling.

Veelgestelde vragen

Wordt een behandeling door het Slaapcentrum vergoed?

Alle onderzoeken en behandelingen van het Slaapcentrum worden vergoed, dus ook de psychologische behandeling. U heeft wel een verwijzing van uw (huis)arts nodig.

Hoe lang duurt het voordat ik terecht kan in het Slaapcentrum?

De wachttijd voor het eerste gesprek is ongeveer 6 weken. De wachttijd voor de onderzoeken kan variëren en is afhankelijk van het type onderzoek dat is aangevraagd door uw arts. Kijk voor de actuele wachttijden onderaan deze pagina.

Waarom krijg ik overdag al een slaap-/waakrecorder om terwijl de slaapregistratie pas ‘s avonds start?

Een slaapregistratie (polygrafie) voeren wij uit met een slaap-/waakrecorder. Hiermee kunnen we nagaan of en hoelang u slaapt en of u dutjes doet overdag. Het kan ook zijn dat u als slaapregistratie een polysomnografie krijgt aangemeten. Dit apparaat registreert ook de hersenactiviteit (en eventuele dutjes) overdag. Dan beginnen we altijd in de ochtend of begin van de middag met het beplakken van de elektroden. Dit zal meestal niet op de dag van het polikliniekbezoek plaatsvinden.

Kan een slaapregistratie (APSG) ook in het weekend plaatsvinden?

Dat is helaas niet mogelijk. We kunnen de slaapregistratie alleen op een doordeweekse dag uitvoeren.

Is een slaaponderzoek pijnlijk of gevoelig?

Een slaaponderzoek doet geen pijn.

Kan ik met elektroden fietsen/autorijden/werken?

Ja, dat kan. De elektroden mogen niet nat worden.

Moet ik met slaappillen stoppen voor de eerste afspraak?

Nee, u moet de slaappillen die u slikt blijven slikken als normaal. Zo krijgen wij een zo goed mogelijk beeld van uw klachten.

Moet ik met slaappillen stoppen tijdens het slaaponderzoek?

Nee, u moet de slaappillen die u slikt blijven slikken als normaal, tenzij u met uw behandelend arts andere afspraken heeft gemaakt. Zo krijgen wij een zo goed mogelijk beeld van uw klachten.

Vindt het slaaponderzoek thuis of in het ziekenhuis plaats?

Het slaaponderzoek vindt zoveel mogelijk thuis plaats. Soms moet u voor het onderzoek een nacht slapen in het Slaapcentrum. Dan leggen we uw slaapgedrag ook vast met een speciale nachtcamera.

Wanneer kan ik terecht op de slaappolikliniek voor kinderen?

De kinderslaappolikliniek is op donderdag. Dan zijn de kinderneuroloog en de orthopedagoog aanwezig in het Slaapcentrum. Op maandag en vrijdag is de orthopedagoog er voor behandeling.

Waar kan ik meer informatie vinden?

  • www.apneuvereniging.nl
    Website met patiënteninformatie over de richtlijn behandeling slaapapneu (OSAS).
  • www.narcolepsie.nl
    Website van de Nederlandse Vereniging voor Narcolepsie (NVN) met informatie over de slaapstoornis narcolepsie.
  • www.stichting-restless-legs.org
    Website van de Stichting Restless Legs (RLS) met informatie over het rusteloze benen syndroom.
  • www.nswo.nl
    Website van de Nederlandse vereniging voor Slaap en Waak Onderzoek die o.a. als doel heeft voorlichting over slaap en slaapstoornissen geven.
  • www.kinderslaap.nl
    Website over slaapproblemen bij (jonge) kinderen.

Veelgestelde vragen over terugroepactie Philips slaapapneu-apparatuur

De beademings- en apneuapparaten waar Philips recent voor waarschuwde vormen voor zover nu bekend geen risico op gezondheidsschade. De betrokken artsenvereniging Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) en de vier Centra voor Thuisbeademing komen samen met Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd tot de algemene aanbeveling om de apparaten te blijven gebruiken, zolang deze nog niet vervangen of gerepareerd zijn.

Lees verder op onze speciale webpagina over de terugroepactie.

Team specialisten

KNO-arts W.H.F. Alkhateeb HMC

W.H.F. Alkhateeb

KNO-arts

KNF laborant, Psycholoog E. Borchert-van 't Geloof HMC

E. Borchert-van ‘t Geloof

KNF laborant, Psycholoog

Pedagoog J. Bouman HMC

J. Bouman

Pedagoog

Senior KNF laborant D.M. van Egmond HMC

D.M. van Egmond

Senior KNF laborant

Kaakchirurg M. Frank HMC

M. Frank

Kaakchirurg

Longarts E. Japenga HMC

E. Japenga

Longarts

Geen profiel afbeelding

R. de Jong

Senior KNF laborant-somnotechnoloog

Senior KNF laborant-somnotechnoloog J. Knol HMC

J. Knol

Senior KNF laborant-somnotechnoloog

Psycholoog F.M.M. de Koning HMC

F.M.M. de Koning

Psycholoog

Senior KNF laborant-somnotechnoloog B. de Koning HMC

B. de Koning

Senior KNF laborant-somnotechnoloog

Psycholoog L.R. Kooy HMC

L.R. Kooy

Psycholoog

Kaakchirurg E. Kruijt Spanjer HMC

E. Kruijt Spanjer

Kaakchirurg

Neuroloog-somnoloog A.G.Y. Kurvers HMC

A.G.Y. Kurvers

Neuroloog-somnoloog

Psycholoog K.S. Misset HMC

K.S. Misset

Psycholoog

GZ-psycholoog J.C. Mourik HMC

J.C. Mourik

GZ-psycholoog

Neuroloog-somnoloog dr. R.M. Rijsman HMC

dr. R.M. Rijsman

Neuroloog-somnoloog

Orthopedagoog M.C.M. Vermeulen HMC

M.C.M. Vermeulen

Orthopedagoog

Neuroloog-somnoloog dr. M.H.M. Vlak HMC

dr. M.H.M. Vlak

Neuroloog-somnoloog

Geen profiel afbeelding

M. Wesstein

Physician assistant klinische neurofysiologie

Meer weten over wachttijden en hoe wij deze berekenen? Lees dan de toelichting wachttijden.

Slaapcentrum
PolikliniekHMC AntoniushoveHMC BronovoHMC Westeinde
Algemeen55 dagen

Laatste update: 28 maart 2024

Scroll naar rechts

Video's

We hebben je toestemming nodig om YouTube video's te tonen.

Je kunt deze video niet zien omdat je onze cookies (nog) niet hebt geaccepteerd. Wil je dat wel?

Aanpassen cookie instellingen
Behandelmethoden Slaapcentrum

We hebben je toestemming nodig om YouTube video's te tonen.

Je kunt deze video niet zien omdat je onze cookies (nog) niet hebt geaccepteerd. Wil je dat wel?

Aanpassen cookie instellingen
Slaaponderzoeken Slaapcentrum

We hebben je toestemming nodig om YouTube video's te tonen.

Je kunt deze video niet zien omdat je onze cookies (nog) niet hebt geaccepteerd. Wil je dat wel?

Aanpassen cookie instellingen
Instructie ritmelog

We hebben je toestemming nodig om YouTube video's te tonen.

Je kunt deze video niet zien omdat je onze cookies (nog) niet hebt geaccepteerd. Wil je dat wel?

Aanpassen cookie instellingen
Instructie Actigraaf Motionwatch

We hebben je toestemming nodig om YouTube video's te tonen.

Je kunt deze video niet zien omdat je onze cookies (nog) niet hebt geaccepteerd. Wil je dat wel?

Aanpassen cookie instellingen
Instructie Actigraaf Respironics

We hebben je toestemming nodig om YouTube video's te tonen.

Je kunt deze video niet zien omdat je onze cookies (nog) niet hebt geaccepteerd. Wil je dat wel?

Aanpassen cookie instellingen
Instructie Polygrafie