Direct naar artikelinhoud
OpinieCORONADUIDING

Help! Verlos ons van deze opiniedemie

7 tips voor mensen met de neiging tot coronaduiding, van 2 psychiaters en 1 filosoof. 

Help! Verlos ons van deze opiniedemie
Beeld ANP

In de slipstream van de covid-19-pandemie is inmiddels een ware opiniedemie ontstaan. Filosofen, psychiaters, psychologen, sociologen, BN’ers en columnisten buitelen over elkaar heen om de crisis te verhelderen met duidingen en adviezen. De coronaclichés zijn niet aan te ­slepen: nu zien we pas welke banen er echt toe doen, de dood hoort bij het leven, het is de schuld van het neo­liberalisme, ons doorgeschoten individualisme faalt, alles zal anders worden, of toch niet, deze crisis toont onze verbondenheid, en ga zo maar door.

Het is essentieel dat experts ons op ­basis van vakkennis informeren en een ruim podium krijgen om ons houvast te geven. Maar voor iedereen die verder een onbedwingbare behoefte voelt om in deze opiniedemie ook een mening te ventileren hebben we zeven adviezen:

1. Heb je een eigen ervaring of bijzonder gevoel dat slechts zijdelings gerelateerd is aan de coronacrisis? Hou ze voor jezelf of gooi ze desnoods in een groepsapp.

2. Is wat je te melden hebt echt essentieel? Alle niet-essentiële meningen moeten zoveel mogelijk thuisblijven.

3. Heb je relativerende inzichten of oplossingen die jou helpen om het deze weken uit te houden? Goed zo, maar verbeeld je niet dat iedereen bij diezelfde dingen baat zal hebben.

4. Geeft de huidige crisis aanleiding om je stokpaardje te berijden, opgefleurd met wat coronafranje? Doe het niet, het valt op en is ongeloofwaardig.

5. Wil je provoceren met een radicaal standpunt? Dat is niezen in een druk café: het besmet andere amateurcoronaduiders en geeft alleen maar meer opinies. Wees geen superverspreider.

6. Reflecteer op jezelf: geef je je ­mening zodat andere mensen zien dat jij er een hebt of omdat je denkt dat je andere mensen er echt mee helpt? In het eerste geval kun je beter zwijgen: zelfbevlekkers moeten in tijden van crisis in quarantaine. In het tweede geval: zie het volgende advies.

7. Wees bescheiden. De meeste ­meningen zijn gedoemd om een stille dood te sterven. Hamster geen opiniestukken, interviews en mediaoptredens.

Misschien voel je je aangesproken of gekrenkt door onze mening over deze opiniedemie. Dat is ook de ­bedoeling. In deze tijden van crisis draait het om een zo feitelijk en nuchter mogelijk debat. Praktiseer daarom komende weken verbal ­distancing tot de coronacrisis. Dit geldt ook voor de media die prikkelende bijdragen met open armen verwelkomen. Wees iets kritischer in het interviewen van al die zelfbenoemde experts. Alleen zo kunnen we de opiniecurve afvlakken.

Christiaan Vinkers is zelfbevlekker (en psychiater bij Amsterdam UMC). Jeroen de Ridder is kritisch op anderen (en filosoof aan de VU en ­Rijksuniversiteit Groningen). Joeri Tijdink wil graag in de krant (en is psychiater te Amsterdam).